Ajankohtaista

- SOOlin uudet kotisivut julkaistaan 30.11.2013 -

Opi ja kasva -konferenssi 7.–8.10. 2013 Finlandia-talolla!

kuvaOpi ja kasva -konfenssi tarjoaa tänäkin vuonna kiinnostavaa ja monipuolista ohjelmaa. Tervetuloa mukaan!
Tällä kertaa paikkana on Finlandia-talo, ja teemana Oppimisen festarit. Konferenssin yhteydessä järjestetään pääkaupunkiseudun rehtoripäivät.
Tämä kansallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma on suunnattu peruskoulujen opetus- ja oppilashuoltohenkilöstölle, koulujen ja opetustoimen johtajille sekä kaikille oppimisen ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin ammattilaisille. Tapahtuma on maksuton.

Kiehtovia keskusteluja, kiinnostavia kohtaamisia
Tapahtuma tarjoaa tilaisuuden kiinnostaviin kohtaamisiin, kiehtoviin keskusteluihin ja kollegoilta oppimiseen – yhteisen ajattelun ja toiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on tarjota myös virkistäytymistä ja uusia voimavaroja ja menetelmiä työhön.
Konferenssin näytteilleasettajat muodostavat Oppimisen torin, jolla asiantuntijat esittelevät tuotoksiaan, työvälineitään ja ideoitaan toiminnallisesti.
Luentojen sijasta kuullaan lyhyitä, ajankohtaisia OPI talk -puheenvuoroja, joiden jälkeen keskustellaan puheenvuoron aiheesta vapaamuotoisesti After talk -cafessa.
Puheenvuorojen ohella tarjolla on muun muassa tietoiskuja, toiminnallisia työpajoja, Kalamalja-keskusteluja ja Oppimisteknologian olohuone.
Tiistaina 8.10. konferenssia rikastuttavat pääkaupunkiseudun katsomusaineiden opettajien suunnittelemat Suomi-messut, Stand-up -koomikko sekä Pop up -tapahtuma konferenssivieraiden toivomasta teemasta.
Konferenssi järjestetään pääkaupunkiseudun opetustointen yhteistyönä, Opetushallituksen tuella. Mukana järjestämässä ovat myös Forum Virium Helsingin Yhteisöllinen koulu -hanke ja opetusviraston mediakeskus.

Tavataan Oppimisen festareilla!

Essi Ryymin, Veera Manninen ja Minna Honkanen
Pääkaupunkiseudun opetustoimet

Opi ja kasva -konferenssin ohjelma ja ilmoittautuminen: www.opijakasva.fi

Kysymykset ja lisätietoa: opijakasva2013[at]gmail.com
SOOLi teki kesämatkan Viroon 23.–26.7.2013

kuvakuvakuvakuva
(Kuvissa vasemmalta: Viron Suomen suurlähetystö, katunäkymä Tartosta, Pühtitsan luostari ja Varnjan kylämuseo.)

SOOLi teki virkistysmatkan Viroon 23.-26.7.2013. Tällä kertaa teimme matkasta kuvagallerian SOOLin facebook-sivulle. Voit käydä katsomassa Viron kuvia klikkaamalla alla olevaa linkkiä vaikka sinulla ei olisikaan omaa facebook-käyttäjätiliä. Klikkaa ensimmäistä kuvaa niin näet kuvatekstin. Siirry seuraavaan kuvan reunalla olevasta "väkäsestä".

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.517905631614372.1073741827.133836523354620&type=1&l=966d2b9dc9


SOOLin kevätpäivä ja vuosikokous Mikkelissä 20.4.2013:
SOOLille uusi puheenjohtaja ja nuorentunut hallitus

kuvaSOOLin kevätpäivää vietettiin Mikkelissä 20.4.2013. Vuosikokous valitsi liitolle uudeksi puheenjohtajaksi järvenpääläisen Maria Frankenin.
Hallituksen kokoonpanossa tapahtui useita muutoksia. Vapaita hallituspaikkoja oli kaiken kaikkiaan viisi. Kaksi oli erovuoroista, joista kumpikaan ei halunnut jatkaa hallituksessa, kaksi halusi jättää hallituksen kesken kauden ja uuden puheenjohtajavalinnan takia avautui myös yksi lisäpaikka.
SOOLin uuteen hallitukseen valittiin Simo Haavisto Vaasasta, Sirpa Okulov Kuopiosta, Ulla Puhakka Siilinjärveltä, Inkeri Remsu Tampereelta ja Sari Vatanen Joensuusta. Vanhana hallituksen jäsenenä jatkaa Juhani Räsänen Outokummusta.

Opetussuunnitelmat uusiutuvat vuonna 2016

Opetushallitus on käynnistänyt valtioneuvoston asetuksen pohjalta opetussuunnitelman perusteiden valmistelun esiopetusta, perusopetusta ja lisäopetusta varten.
Esiopetuksen, perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteet valmistuvat vuoden 2014 loppuun mennessä. Uusien opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti laadittujen paikallisten opetussuunnitelmien tulee olla hyväksyttyinä siten, että niiden mukaiseen opetukseen voidaan siirtyä 1.8.2016 alkavan lukuvuoden alusta lukien.

Ops-työryhmä kokoontuu 16.1., jolloin kaikkien opetussuunnitelmien tekijät kuulevat yleiset linjaukset. Tästä alkaa sitten ops-työ oppiaineittain.
Kuuleman mukaan katsomusaineiden opsissa tullaan painottamaan kokonaisvaltaisuutta ja eheyttä. Kaikille katsomuksille tulee yhteiset opetettavat osiot (esim. vieraat uskonnot, lähipiirin uskonnot jne.), joista kukin katsomusaineryhmä räätälöi omat ainekohtaiset opsinsa.

Opetushallitus on luonut nettiin erillisen sivuston (OPS 2016), josta voi käydä seuraamassa kuinka opetussuunnitelmatyö edistyy. Sivusto löytyy osoitteesta: http://www.oph.fi/ops2016.


Uusi tuntijako on julkistettu
Uskonnon kokonaistuntimäärään ei esitetä muutosta

Tuntijakotyöryhmä on jättänyt esityksensä opetusministeri Jukka Gustafssonille 24.2.2012. Uskonnonopetuksesta esityksessä lukee:
"Uskonnon tai elämänkatsomustiedon kaikille yhteisen opetuksen kokonaistuntimäärän esitetään säilyvän nykyisellään vähintään 11 vuosiviikkotuntina. Opetuksen nivelkohdiksi esitetään vuosiluokkien 2 ja 3 ja vuosiluokkien 6 ja 7 välejä, kun nykyisessä tuntijaossa nivelkohta on vuosiluokkien 5 ja 6 välissä. Uskonnon tai elämänkatsomustiedon opettamiseen varattua tuntimäärää painotetaan alkuopetuksessa 1 vuosiviikkotunnilla oppiaineen opetukseen varatun kokonaistuntimäärän puitteissa.
Vuosiluokilla 1–2 vähimmäistuntimäärä olisi 3 vuosiviikkotuntia. Vuosiluokille 3–6 esitetään vähintään 5 vuosiviikkotuntia ja vuosiluokille 7–9 esitetään vähintään 3 vuosiviikkotuntia.
Esitys mahdollistaisi perusopetuksen vuosiluokilla 1–2 nykyistä paremmin tutustumisen monipuolisesti erilaisiin uskontoihin ja maailmankatsomuksiin sekä varaisi aikaa lapsen omaan elämään liittyvälle pohdinnalle."


Ortodoksinen uskonnon opetus on hyvää tasoa
Esityksestä löytyy myös seuraava maininta:
"Uskonnon ja elämänkatsomustiedon osalta ei ole tehty systemaattista oppimistulosten seuranta-arviointia. Viimeisimmän Opetushallituksen toteuttaman uskonnon ja elämänkatsomustiedon perusopetuksen päättövaiheen arvioinnin (2001) mukaan osaamisen taso tiedollisissa tehtävissä oli luterilaiseen uskonnon opetukseen osallistuvilla keskimäärin tyydyttävää tasoa (68 %), ortodoksisessa opetuksessa hyvää tasoa (73 %) ja elämänkatsomustiedossa kohtalaista tasoa (59 %). Vuoden 2004 perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen osalta ei ole tehty oppimistulosten arviointia."

Työryhmän esitys on luettavissa kokonaisuudessaan tästä.


SOOLi on tehnyt vastineen toimenpidealoitteeseen

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta, sd, jätti 17.2.2012 yhdessä kolmen muun sosiaalidemokraattisen kansanedustajan kanssa eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan uskonnon opetuksen korvaamista kaikille yhteisellä uskontotiedon ja etiikan oppiaineella.
SOOli ry on ainejärjestönä lähettänyt tänään 23.2.2012 vastineen sekä aloitteen allekirjoittaneille että sivistysvaliokunnan puheenjohtajalle.
Lue SOOlin vastine tästä.
Lue kansanedustajien toimenpidealoite tästä.


Juutalaiset, kristityt ja muslimit arvostavat oman uskonnon opetusta

Suomen uskontojohtajat ottivat kantaa uskonnonopetuksen puolesta kokouksessaan 1.3.2012.
Ortodoksien puolesta asiakirjan allekirjoitti KP arkkipiispa Leo.
Lue kannanotto tästä.
Koulutusta ja seminaareja:

Uskonnonopetus kulttuurisena kansalaistaitona

kuvaJärvenpään Seurakuntaopisto järjestää eri puolilla Suomea koulutusta uskonnonopettajille. Koulutuksen yleisteemana on Uskonnonopetus kulttuurisena kansalaistaitona. Koulutuksessa on viisi eri osiota, ja ne järjestetään Järvenpäässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa ovat yhteistyössä mukana Helsingin yliopisto, Suomen uskonnonopettajien liitto, Helsingin Ortodoksinen Seurakunta, Suomen Lähetysseura ja Seurakuntaopisto/ Uskonnonpedagoginen instituutti.

Tutustu koulutusohjelmaan Seurakuntaopiston sivuilta tästä.
Ortoboxi.fi

1.9.2011 avattiin netissä sivusto, jonka tarkoituksena on tarjota materiaalia uskonnonopetuksen tueksi. Sivuston takana ovat uskonnonopettajat Ulla Puhakka ja Kirsi Vuomajoki. Sivusto löytyy osoitteesta ortoboxi.fi.

"Ortoboxissa olevan materiaalin tarkoitus on tukea opetussuunnitelmaa ja oppikirjojen sisältöjä sekä auttaa opettajaa erilaisten opetusjärjestelyjen toteuttamisessa, kuten yhdysluokkaopetuksessa tai opettajajohtoisessa netinkäytössä", kertoo Kirsi Vuomajoki Aamun Koiton haastattelussa.

Lue lisää Aamun Koitto -lehdestä. (Nr 8, 19.8.2011)


Uusille päättäjille tietopaketti uskonnonopetuksesta

Opetusministeri Henna Virkkusen kokoaman työryhmän mietintö perusopetuksen tuntijaosta ja uusista oppisisällöistä valmistui vuoden 2010 lopulla. Asian käsittely siirtyi uudelle eduskunnalle.
Virkkusen työryhmän laatimassa muistiossa esitetään pakollisten oppiaineiden tuntimäärän vähentämistä ja siirtymistä suurempaan valinnaisuuteen. Palauteseminaarissa opettajien ammattijärjestö OAJ, ainejärjestöt ja Kuntaliitto eivät lämmenneet ajatukselle. Opettajakunta pelkää valinnaisuuden laskevan perusopetuksen tasoa ja lisäävän alueellista eriarvoisuutta. Kuntaliitto piti mallia kalliina.
Uskonnonopetukseen liittyy paljon mielikuvia. Luterilainen kirkkohallitus on laatinut tietopaketin uskonnonopetukseen liittyvistä kysymyksistä. Se on jaettu uusille päättäjille. Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen ja kasvatusasiain koordinaattori Sirpa Okulov ortodoksisesta kirkollishallituksesta pitävät esitettä kaikkien katsomusaineiden näkemysten mukaisena.
Esite on ladattavissa pdf-tiedostona osoitteessa: http://evl.fi/Uskonnonopetus?
Paperista versiota esitteestä voi tilata osoitteesta kirkkohallitus [at] evl.fi
Olethan maksanut vuoden 2013 jäsenmaksun?

SOOLi ry:n tarkoituksena on toimia ortodoksista uskontoa tunnustavien eri aineiden opettajien yhdyssiteenä, pyrkiä parantamaan ortodoksisen uskonnonopetuksen asemaa ja opettamisen mahdollisuuksia kouluissa sekä tukemaan ortodoksista uskontokasvatusta. Liittymällä SOOLin jäseneksi, olet tukemassa liittomme toimintaa. SOOLi järjestää jäsenilleen vuosittain kevätpäivät, jotka on pidetty eri puolilla Suomea. Päivien yhteydessä jäsenille tarjotaan koulutusta uskontopedagogiikassa ja ajankohtaista tietoa mm. lainsäädännöstä. Viimevuosina SOOLi on järjestänyt myös opinto- ja kulttuurimatkoja mielenkiintoisiin kohteisiin ulkomailla. Lisäksi SOOLin jäsenetuina saat:
• Jäsenkirjeen 2-4 kertaa vuodessa
• Käyttäjätunnukset SOOLin nettisivuille
• Äänioikeuden liiton vuosikokouksissa

Jäsenmaksu vuodelle 2013 on 15 €, joka maksetaan tilille FI08 1133 3000 0565 74. Meille on tärkeää, että ilmoitat maksusi yhteydessä viestikentässä nimesi ja osoitteesi voidaksemme lähettää sinulle jäsenpostia. Kirjoita myös, että kyseessä on jäsenmaksu v. 2013. Jos verkkopankkisi hyväksyy yhteystietojesi lisäksi myös maksun viitteen syöttämisen, laita viitteeksi 12771.


SOOLi on nyt Facebookissa

Olemme perustaneet SOOLille oman sivun Facebookiin. Löydät sinne klikkaamalla vasemman valikon alaosassa olevaan logoa. Jos painat sivun tykkää-nappia ja sinulla itsellä on facebooksivu, saat sitä kautta tiedon aina kun SOOLin nettisivuja on päivitetty. Faneja SOOLilla on tällä hetkellä 52. Sivun ylläpitäjinä toimivat ne SOOLin hallituksen jäsenet, joilla on profiili Facebookissa.

Facebookissa on myös ryhmäsivu "Ortodoksisten opettajien huone", joka on suljettu, vain opettajille tarkoitettu sivu. Siellä voi vapaasti jutella sellaisistakin asioita, joita ei halua opettajainhuoneen ulkopuolisten kuultavaksi. Lisäksi ryhmäsivulla on mahdolliisuus chattiä paikalla olevien toisten opettajien kanssa reaaliajassa. Ryhmäsivulla voi kaikki ryhmän jäsenet lähettää kommentteja, vinkkejä, videoita, asiakirjoja, linkkejä yms. toisten opettajien käytettäväksi. Ryhmäsivun jäsenyyttä tulee hakea, ja jäseniksi otetaan kaikki ortodoksista uskontoa opettavat. Jäsenyys ei edellytä SOOLin jäsenyyttä. Tällä hetkellä ryhmässä on 34 jäsentä.

Tervetuloa mukaan molemmille sivuille!


Anna palautetta!

Kerro mitä toivot liitoltamme, minkälaisten teemojen ympärille voisimme jäjestää perinteiset kevät- ja syyspäivät ja miten voisimme pedagogisena järjestönä olla tukemassa juuri sinua työssäsi. Palautetta voit lähettää vasemmalla olevan valikon "Palaute" -kohdasta tai hallituksen jäsenille suoraan. Sähköpostiosoitteemme löydät klikkaamalla vasemman valikon "SOOLi ry". Otamme myös mielellään vastaan vinkkejä ja ideoita opetustyöhön, jotka voimme laittaa näille sivuillemme.
Mennyttä:

SOOLi kävi Makedoniassa kesällä 2012

kuva SOOLin kesän 2012 opinto- ja kulttuurimatka suuntautui yhteen Euroopan mielenkiintoisimmista tutustumiskohteista – pieneen ja vuoristoiseen Makedoniaan.

Kuvassa Ohridissa sijaitseva Sveti Jovan Kaneon kirkko (Irene Kantonen).

Pyrimme saamaan kuvakertomuksen matkalta näille sivuille myöhemmin.


Juhlavuoden pääjuhlaa vietettiin Kuopiossa 30.9.-1.10.2011

kuvaSuomen Ortodoksisten Opettajien Liitto ry:n 60-vuotisjuhlat järjestettiin 30.9.-1.10.2011 Kuopiossa, joka on yhdistyksemme kotipaikkakunta.

Juhlassa jaettiin liiton standaareja ansioituneille soolilaisille ja liiton yhteistyökumppaneille. Lista standaarin saaneista löytyy vasemman valikon kohdasta "SOOLin standaari".

Ortodoksi.net on julkaissut uutissivuillaan kattavan kuvauksen pääjuhlasta ja listan niistä opettajista, joille KP arkkipiispa Leo Pyhän Karitsan Ritarikunnan suurmestarina luovutti mitaleja. Lue Ortodoksi.netin uutinen tästä.
Myös Suomen Ortodoksisen Kirkon nettisivuilla on uutinen juhlistamme. Lue Ort.fin uutinen tästä.

Katso kuvaraportti liittomme 60-vuotisjuhlista tästä.

SOOLi teki opinto- ja kulttuurimatkan Konstantinopoliin kesällä 2011

kuvaJuhlavuoden kunniaksi yhdistys järjesti opinto- ja kulttuurimatkan Konstantinopoliin. Ohjelmassa oli mm. Ekumeeninen patriarkaatti, jossa Hänen Pyhyytensä Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos otti ryhmän vastaan. Liittomme puheenjohtaja luovutti patriarkalle liittomme standaarin ensimmäisen numeroidun kappaleen. Kuvassa patriarkan liitollemme antama lahja.

Takaisin ylös